Гостите

 

Васко Кръпката

Роден в София на 6.VІ.1959 г. Шофьор и автомеханик по професия.Photo by Nick Spirov
Музикант по душа. Самоук.
Свири на барабани, хармоника, китара. Автор и певец на блус парчета.

През 80-те години свири на барабани в различни поп-рокгрупи - Паралел 42, Старт и други. В края на комунистическия режим създава своя група - Подуене Блус Бенд. Пише и изпълнява песни, които тоталитарната цензура не би допуснала - "Бюрократ", "Слънчев бряг блус", "Комунизмът си отива" и пр. Възторжен привърженик на промяната на България от диктатура към демокрация участвува с китарата си и с ПББ на всички митинги, барикади и други прояви на демократичната опозиция. В тези паметни години за България Васко Кръпката написва и изпълнява песни, които неподправено изразяват порива за свобода на цели поколения и това го превръща в един от символите на промяната. Същевременно прокарва свой стил и "блус пътека" в България като създател на първата сериозна блусформация. Привлича добри музиканти и получава необикновена смес от искреност, хипарски непукизъм, остър език и сериозни аранжименти и инструментални импровизации. Така ПББ се превръща в най-добрата българска блусрокформация за следкомунистическите времена.

Следват известността и успехите на Васко Кръпката и ПББ и безкрайните турнета из България и в чужбина - по всички възможни и невъзможни места, където може и не може да се свири: от Затвора в Бухово до зала 1 на НДК, от покрива на площад "Гарибалди" до мазето на театър "La Strada", от барикадите в Дупница до концерта по посрещането на Бил Клинтън в София, от акустични концерти за болни деца и домове за сираци до шумни рокерски събори, от малкия клуб Еddy's до Super Blues Festival Bucurest 95' с хедлайнер John Mayall, където ПББ свирят З пъти на бис пред 5000 души, от покрива на движещ се автобус на "Фестивала на Таратайката" в Пловдив до Rothmans Blues Fest Бургас 99 с хедлайнери The Blues Brothers Band, от Бирфест София до бирарията на Haineken в Amsterdam, от училището за дипломати в Bonn до затвора в Koln, oт Jazzgalerie Bonn до Jazz Нouse Kansas city, от подуенското мазе до Buddy Guy's Legends Chicago... и пр...

Непокорен, плуващ срещу течението Васко Кръпката се превърна в една от най-спорните личности на Нова България, за него можеш да прочетеш, че е "символ на демокрацията", така и че е "обикновен имитатор" или че е "разчупил нормите на деградиралата инертна българска песен, прокарвайки път на искреността в текста и блуссхемата, така и че е "кандидат за най-глупав текст", или "мъдрите послания на песните от новия албум на ПББ дават надежда, сили за живот и порив за свобода" така и "ефирът замириса на скара и бира от разни напъни на някакви кучета от крайните квартали", или "събуждането на поколения българи за смелата мечта за Нова България, поела пътя на присъединяване към Свободния свят е немислимо без трубадура на демокрацията Васко Кръпката, както и "...недопустимо е една майка да си легне спокойно и да спи като знае, че 12-годишната й дъщеря е някъде и слуша необузданите песни на Васко Кръпката..." и пр...

Няма как, щом нещо е сторено, винаги е съпроводено с оценки. Равносметката за един автор и музикант е създаденото. Само проверката на времето може да реши каквото има да се решава. Ясно е едно - Васко Кръпката разчупва нормите и прави музика, за която единственият съдник са онези, които са я чули...

Blues Traffic
Групата е създадена през 1997г.
Състав:   Николай Табаков - ударни инструменти , Божидар Банов - Порто - китара и вокал, Красимир Табаков - китара и вокал.

Групата е създадена през 1997г. Първоначален състав: Арам Татеосян – бас китара ( предишна група - Среднощен влак ), Божидар Банов – Порто – китара и вокал ( предишна група  - Среднощен влак ), Красимир Табаков – китара и вокал ( Бобо, Тошо и Табаков ), Никола Табаков – ударни ( Бобо, Тошо и Табаков ).

Стила на групата е ориентиран към електрическия блус и блус - рок. Силното влияние на героите на тексаския блус и рок музиката на 70-те години се проявява в станалите запазена марка на бандата китарни ипровизации и експресивна ритъм секция. В репертоара са включени освен “задължителните” кавър- версии, така и много авторски парчета, добре познати на почитателите на групата.

Изявите на музикантите са предимно на клубна сцена. Освен това запомнящи са  участия им на Бургас Блус Фест през 1998 и естествено на последния фестивал през 1999г в който участвуваха и Blues Brothers. Същата вечер “трафикантите“ закриват феста със жесток сешън, с участието на страхотния музикант Влади Хармониката, който успешно се надсвирваше с Пера Джо от Sity Band. Следват сесии на живо по Канал1 на БНТ – предаванията ” Чай ” с участието на Евгени Дайнов и “Блус общество” на Дечо Чипилов. Концерт в mr.Punch излъчван по Канал3. Коцерт за рождения ден на радио ”Тангра” предаван пряко по националния ефир и др.

През 2001г. Арам захвърля бас-китарата и заминава за Острова. На негово място дърпа жиците Домби от пловдивския “Изолирбенд”, но след по-малко от година напуска заради ангажименти с триото “Люба, Домби и Ален”. От 2002г. до 2007г. над инструмента неизменно се поти брилянтния пловдивски басист Христо Минчев ( Мирослав Турийски Трио, група Дартс ).

Въпреки персоналните промени Блус Трафик не прекъсват своята дейност. Продължават с ежегодните си концерти в Рила, организирани от фондация “Иара”, както и изданията на фестивала „Рок в Рила“ с участието на Вили Кавалджиев. Реализират запис на сингъла “ Сутрин “ в студио “ Фактор”, излъчван по радио Тангра, Дарик Радио, TNN Radio, радио Експрес, програма Хоризонт на БНР, радио Мила Голд и др. През 2005г. трафикантите учавстуват в записите на песните  "Двама" и "Закъсняла среща" , включени в албума на Вили Кавалджиев " The Best ".

Тази година се очаква излизането на първия самостоятелен албум на Блус Трафик.